Welpen 7 t/m 11 jaar

Bij de Welpen sta je aan het begin van de scoutingcarrière. Dit is het jongste niveau bij de Lincolngroep. Welpen zijn de kinderen van 7 t/m 11 jaar. Wat bij de Welpen een belangrijke rol speelt is de sfeer. Samen creëren we een soort van familiesfeer waar iedereen verbonden is met elkaar en zich fijn voelt. Uiteraard leeft iedereen in een familie en in een familie is niet iedereen hetzelfde. Dat geldt ook bij de welpen: elke welp zijn eigen voorkeuren en karaktereigenschappen. De ene persoon is bijvoorbeeld een persoon die graag zijn energie kwijt wilt met bijvoorbeeld Britse buldog (een heel energiek spel!) terwijl de ander liever rustig knopen leert of een vuurtje maakt. Tijdens een opkomst zorgen wij vaak voor een variatie van spelenderwijs leren en het wat meer actieve gedeelte. Gedurende de tijd bij de welpen zullen de kinderen verschillende insignes krijgen, zoals bijvoorbeeld het zakmesinsigne. Hiervoor is het nodig dat de kinderen veilig om kunnen gaan met een zakmes en kennis hebben over hoe je het gebruikt. Na hiervoor geslaagd te zijn wordt de welp plechtig het zakmesinsigne overhandigd, wat vervolgens op de mouw van het uniform genaaid wordt.

Welpen Logo Scouting

Bij welk nest hoor jij?
Als uw kind lid wordt bij de scouting dan wordt hij ingedeeld in een nest. Nesten zijn groepen kinderen die bij elkaar passen of juist veel van elkaar kunnen leren. Elk nest heeft zijn eigen leider. Dit is een welp die al langere tijd op scouting zit en behoefte heeft aan meer verantwoordelijkheid, ofwel uitdaging. Deze persoon wordt de Gids genoemd. Hij mag bijvoorbeeld de leiding krijgen bij het corvee aan het eind van de opkomst (opruimen doen we met z’n allen natuurlijk). Uiteraard kan een Gids dat niet altijd alleen aan, daarvoor heeft hij een Helper. Dit is dan weer een Welp die ook wat meer verantwoordelijkheid wilt, maar nog niet direct de leider wilt zijn van een nest.

Jungleboek en wat je van beren leren kan
Veel van wat de Welpen meemaken is gebaseerd op het verhaal “Jungleboek”, het verhaal van het jongetje Mowgli die zijn ouders kwijt raakt en in de jungle wordt opgevoed door een groep wolven. Wel, de Welpen zijn de jonge wolven en de leiding heeft de rollen van de anderen van wie Mowgli leerde hoe het leven in de jungle in elkaar zit. Nieuwe Welpen zijn eigenlijk als Mowgli, die helemaal alleen terecht kwam in een vreemde wereld. Net als Mowgli vangen de wolven de Welpen vriendelijk op en laten ze hem zien hoe het allemaal in elkaar zit. Veel gebruiken en tradities bij de Welpen hebben iets te maken met het Jungleboek-verhaal, zoals de ceremonie voor opening, sluiting en installatie.

Ook de namen van de leiding komen uit het Jungleboek. Zo is er Baloe (de beer), Kaa (de slang), Lowie(tje) (de apenkoning), Bagheera (de zwarte panter) en nog veel meer. Zij zorgen dat de Welpen een hele leerzame maar vooral gezellige middag beleven.

De leiding
Wij hebben het in bovenstaande tekst vaak over wat wij doen, maar wie zijn wij eigenlijk? Wij zijn de welpenleiding, een groep van enthousiaste mensen die het leuk vinden om elke week een gave maar ook leerzame opkomst voor de Welpen neer te zetten. Tijdens je eerste opkomst kom je een aantal van ons tegen en maken we wat uitgebreider kennis.

Opkomsttijden
Nu is natuurlijke de grote vraag, wanneer draaien wij opkomsten en wat zijn de bijzonderheden elk jaar? Eigenlijk is deze vraag vrij simpel te beantwoorden. Wij hebben elke zaterdag van 14:00 tot 17:00 een opkomst, daarnaast hebben wij in Maart nog een weekendkamp, waarbij we gezellig overnachten in onze blokhut. En aan het eind van het jaar sluiten we het jaar af met een geweldig zomerkamp van ongeveer een week lang! Daarnaast zijn er jaarlijks nog verschillende bijzondere activiteiten. Daar zul je als je lid wordt meer van horen.

Kom je ook?
Ben je na het lezen van deze tekst nou ontzettend enthousiast geworden om je kind op scouting te doen? Of misschien vind je het zelf wel super leuk om leiding te worden?

Neem dan even contact met ons op via het contactformulier (contact in het menu).

Tot bij Scouting!